- Oude varenbeuk -
Bijzondere bomen op het Landgoed
U staat nu voor een oude varenbeuk
Varenbladige beuk met de Latijnse naam Fagus sylvatica ‘Asplenifolia’.
De oude varenbeuk ontleent zijn naam aan het feit dat het relatief kleine blad vergelijkbaar is met een varenblad.
De varenbeuk is een mooie boom met een brede dichte kroon en ovaal smal blad wat diep ingesneden is en donkergroen van kleur. De herfstkleur is warmgoud. Op ouderen leeftijd dragen deze beuken ook kleine nootjes van maximaal 1 a 2 cm.
Deze cultivar uit de beukenfamilie heeft een mooie gladde grijze bast. Eén van de mooiste exemplaren in Nederland staat in de Hortus botanicus in Leiden en is geplant rond 1818. Hij is 14 meter hoog en 4,1 meter in omtrek op 1.35 meter hoogte. Deze boom op het landgoed is ook een uniek exemplaar.
In het verleden werden er op buitenplaatsen veel uitheemse boomsoorten gepland. De huidige eigenaar wil deze traditie voortzetten. Na een paar honderd jaar komen er door omvallen van oude bomen plaatsen vrij op het terrein. Deze worden met regelmaat weer op gevuld met nieuwe aanplant zodat ook een volgende generatie nog van dit landgoed kan genieten.
Parkbossen omsluiten een groot deel van de buitenplaats. Aan de noordzijde staat Zomereik, Populier en Beuk. Langs de oostzijde, Vogelkers, Beuk, Es, Iep en Esdoorn. Het zuidelijk gedeelte bestaat uit Zomereik en Beuk.
Er zijn een aantal lanen aanwezig, zo ligt er langs de Deventerweg een laanbeplanting van eiken bomen. De oprijlaan vanaf de Deventerweg naar het huis is ook beplant met een laan van eiken bomen.
In het hart van de buitenplaats is een grote collectie bijzondere boomsoorten aangeplant, waaronder diverse soorten Eiken, Hemelboom, Varenbeuk, Moerascipres, Metasequoia etc.