-Citrus plein-

Bij de tuinmuur is een pleintje met allerlei soorten tropische vruchten.

Naast de clementine mandarijn bijvoorbeeld ook de limoen, de grapefruit en de sinaasappel. Allen alleen maar eeuwenoude rassen waarvan sommige al bijna waren uitgestorven. 

Citrus wordt in de volle grond gekweekt in subtropische en tropische gebieden. Toch is in ons land, ondanks het koele klimaat, de aantrekkingskracht voor citrus-planten met hun opvallende vruchten al enkele eeuwen vrij groot.

Vooral adel en gegoede burgerij zagen dat deze planten op hun lusthoven een zeer decoratieve rol konden spelen. Het was bovendien statusverhogend om in ons koelere klimaat een verzameling citrusplanten te bezitten.

De planten werden in potten en kuipen gehouden en gedurende de koudere maanden eerst in houten schuren en later in oranjerieën overwinterd. Kenmerkend voor deze oranjerieën was het grote aantal hoge ramen om op die manier zoveel mogelijk licht binnen te laten komen. Ook had men toen al in de gaten dat Citrus planten een voorkeur hebben aan veel frisse lucht tijdens de overwintering: veel ramen konden worden open gezet of hadden een extra bovenraam dat open kon.